Eskiden
benim için çikolata çikolataydı. Yani neyden yapılır acaba içinde ne var diye
düşünmezdim. Sanki çikolata öyle kendiliğinden çikolata olarak meydana gelmişti
:) Hani evlerde her daim kakao falan
bulunur bulunmasına da onun aslında çikolatanın hammaddesi olduğunu hiç
düşünmemiştim.
Sonra bir
gün kakao ağacını gördüm böyle üstünde sarı sarı kavunlar vardı sanki :)
Ardından bir tek sarı değil farklı farklı renklerinin de olduğunu gördüm bunun nedeni kakao meyvelerinin olgunlaştıkları zaman sarı-turuncuya dönmesiymiş bir de kakao ağacının o kadar şeker bir çiçeği var ki…
Bu kakaomuz
önce ağacında tombul bir meyve olarak güzelce büyüyor. Önce tabi şu yandaki
gibi bebek şeklinde oluyor. Ancak kakao ağacı çok nazlı bir
ağaç. Düzenli yağmura, sabit ve bol neme, kısmi gölgeye, zengin ve suyu iyi
çeken toprağa ve onu rüzgardan koruyacak uzun bitkilere ihtiyaç duyuyor. Bu
şartları da Ekvator’un 20 derece kuzeyi ve 20 derece güneyi sağlıyor.
Kakako
bitkisi burada muz ve palmiye ağaçları gibi büyük ağaçların gölgesinde, baş
düşmanı olan sert rüzgarlardan ve doğrudan gelen güneş ışığından etkilenmiyor.
Kakaonun üretimi günümüzde Afrika, Asya ve Latin Amerika’nın yağmur
ormanlarına yayılmıştır. Fildişi sahilleri, Gana ve Endonezya’da yüklü miktarda
üretilmesine rağmen en büyük üretici Afrika’dır ve günümüzde birçok Afrika köyü
için en büyük gelir kaynağıdır.
Kakao ağacı onuncu yılda üretken hale geliyor ve
çiçeklerinin tozlaşma işleminin üzerinden 6 ay geçtikten sonra yani
sarı-turuncu-kırmızımsı kavun haline gelince toplanıyor.
Ben ilk başta kakao meyvesi açılınca içinden böyle beyaz
beyaz etli şeylerin çıkacağını düşünmemiştim. Önce acaba bunun neresi kakao
çekirdeğine benziyor diye korktum sonra o meyvelerin içinden kakao
çekirdeklerinin çıktığını görünce rahatladım :)
*Resimler Pinterest'ten alınmıştır.
*Bilgiler Nicoletta Negri&Denis Buosi'nin ÇİKOLATA kitabındandır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder