18 Şubat 2015 Çarşamba

KARAMELLİ ÇİKOLATA

Eveeet sonunda yaptım:D Uzun süredir karamelli çikolata yapmak istiyordum çünkü karamel çikolatadan sonra en sevdiğim şeylerden biri. Bi de kahve var tabi… Eh karamelle çikolata birleşince de benim için süper oluyor. Marketten aldığım karamelli çikolataların içindeki karameli sevmiyorum çok yapay bir tat veriyorlar bu yüzden geçmişte birkaç karamel denemem olmuştu. Bu birkaç denemeden sonra evde karamel yapmaktan vazgeçmiştim çünkü birazcık zahmetli bir iş.


İlk karamel yapışımı hatırlıyorum da faciaydı:) Şeker tencerede kaşıkla beraber kaskatı kesilmişti. Annem görmesin diye ne yapacağımı şaşırmış, tenceriyi çöpe bile atmayı düşünmüştüm :) Sonra ümitsiz bir şekilde tencerinin içine su koydum ve öylece bıraktım. Bir süre sonra mutfağa döndüğümde bir baktım ki karamel suda erimiş ve hiçbir şey kalmamış. Nasıl mutlu oldum anlatamam.

Karamelli çikolata yapmaya kesin olarak karar verdikten sonra internetten karamel nasıl yapılır diye ufak bir araştırma yaptım. Bir sitedeki tarifi uyguladım ama kremayı oda sıcaklığında bekletmediğim için karmelimin içindeki şeker top top oldu, yine başaramamıştım:( Ama karamel çok güzel gözüküyordu ve tadı da çok güzeldi. Sonra aklıma bir fikir geldi. Karmeli süzgeçten geçirdim ve mis gibi pütürsüz bir karamelim oldu. Bu karameli çikolata yaparken kullandım gayet güzel ve kıvamlı oldu.



Daha sonra başka bir blogdaki karamel tarifini uyguladım. www.kakaolupasta.blogspot.com.tr  Bu blogda ayrıntılı bir şekilde karamel yapımını anlatıyor. Blogda karamelin ölçüsü olarak;
-1 cup (su bardağı-200 gram) şeker
-90 gr teryağı
-1/2 cup krema (115 gram)

diyordu. Ben çikolata da kullanacağım için tereyağını 40 gram kullandım. Terayağını kullanırken oda sıcaklığında birkaç saat beklettim, iyiyice yumuşadı ve ısındı. Kremayı da birazcık cezvede ısıttım ama kaynatmadım sadece ılındı.

Öncelikle bir bardak şekeri tencereye koydum. Kenarları erimeye başlayıp karamel rengini alınca ara sıra tencereyi ateşin üzerinden aldım ve kulplarından tutup sallaya sallaya bütün şekerin erimesini sağladım. Yani erimiş olan kenar kısımlarını erimemiş şekerin üzerine doğru akıttım böylece şeker pürüzsüz bir şekilde eridi. Zaten tencere çok ısındığı için ara sıra ocağın üzerin alınca problem olmuyor aksine şekerin yanmasını önlüyor. Blogda kaşıkla karıştırın diyordu ama ilk denememde kaşıkla karıştırdığım ve hoşlanmadığım için bu sefer içine hiç kaşık sokmadım. Şeker eriyince içine oda sıcaklığındaki tereyağını ekledim. Tereyağı yok oluncaya kadar tel çırpıcıyla iyice ve hızlıca karıştırdım. Çünkü tencere çok sıcak olduğu için karamel koyulaşmaya devam ediyor ve ben çok koyu renkli karamel sevmiyorum. Bence karamel tatlı koyu turuncu bir renk olmalı. En son da içine kremayı ekleyip yine hızlıca karıştırdım ve pürüzsüz hale gelince karameli hemen başka soğuk bir tencereye aldım.

Karamel biraz oda sıcaklığında durduktan sonra daha da kıvamlı olması için buzdolabına attım ve ara sıra karıştırarak soğuttum. Böyle fındıkların veya cevizlerin üzerine döktüğüm zaman etrafa çok fazla yayılmayacak bir kıvamda olunca da buzdolabından çıkardım. Yani birazcık koyu bir kıvamı olmalı.


Karameli yapmadan önce fındıkları ve cevizleri tavada kavurdum. Kuruyemişler tavada kavrulunca kıtır kıtır oluyorlar ve tazeleniyorlar bu nedenle çikolatanın içine koyacağım yemişleri  ya fırında ya ocakta muhakkak kavuruyorum. Tavada kavururken başından ayrılmıyorum ve karıştırarak kavuruyorum çünkü yanma tehlikeleri var. Yemişler hafif hafif kokmaya, çıt çıt sesler çıkmaya başlayınca da altını kapatıyorum ve sıcak tavada kendi halinde soğumaya bırakıyorum. Böylece yemişler kendi kendilerine soğuyorlar ve kıtır kıtır oluyorlar. O yüzden çikolata yapmadan bir gün önce falan yemişleri kavurmak daha pratik oluyor çünkü soğumalarını beklemek gerekiyor. Ama aynı günde kavrulabilir. Önemli olan soğumaları. Kuruyemişleri daha önceki günlerde yapmışsam soğuduktan sonra cam kavanoza koyuyorum güzelce duruyorlar.

Fındıkları ve cevizleri kavurduktan karameli de hazırladıktan sonra bu ikisini birleştiriyorum. Yağlı kağıt serdiğim tepsiye fındıkları dörtlü cevizleri de ikili gruplar halinde koyuyorum. Sonra da üzerlerine iki tatlı kaşığını kullanarak karamelini akıtıyorum. Zaten karamel buzdolabında dinlendiği için kıvamı iyi oluyor ve etrafa fazla yayılmıyor.


Kuruyemişlerin üzerini karamelle kapladıktan sonra onlar bir kenarda beni bekliyorlar ve ben de çikolata temperlemeye gidiyorum. Çikolatayı nasıl temperlediğimi bir önceki yazımda anlatmıştım. Aynen ordaki gibi temperliyorum. Çikolata hazır olunca karamelli fındık ce cevizlerin üzerine tatlı kaşığıyla dökmeye başlıyorum. 


Bence karamelli çikolataya ceviz daha çok yakışıyor. Fındıklı da güzel ama cevizi daha çok beğendim. Tadına bakan insanlar da cevizliyi daha çok beğendi. Normalde cevizli çikolata yapmam ya fındıklı ya bademli yaparım. Ama nedense karamelli çikolatayı cevizli yapmak geçti içimden ve sonuç güzel oldu. Yok ben hayatta cevizi ağzıma sürmem diyenlerdenseniz fındık fıstık da işinizi görür :)


Ben karamelli çikolatayı çok sevmeme rağmen birkaç başarısız denemem karamel yapmayı gözümde büyüttüğümden bugüne kadar karamelli çikolata yapmamıştım. Ne çok şey kaçırmışım! Yani karameli sevmeyen kardeşim bile ‘bu gerçekten güzel olmuş’ dediyse siz de mutlaka deneyin. Ayrıca artık marketteki karamellere muhtaç olmayacak olmak da çok güzel bir duygu :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder