Eveeet
sonunda yaptım:D Uzun süredir karamelli çikolata yapmak istiyordum çünkü
karamel çikolatadan sonra en sevdiğim şeylerden biri. Bi de kahve var tabi… Eh
karamelle çikolata birleşince de benim için süper oluyor. Marketten aldığım
karamelli çikolataların içindeki karameli sevmiyorum çok yapay bir tat
veriyorlar bu yüzden geçmişte birkaç karamel denemem olmuştu. Bu birkaç denemeden
sonra evde karamel yapmaktan vazgeçmiştim çünkü birazcık zahmetli bir iş.
İlk karamel
yapışımı hatırlıyorum da faciaydı:) Şeker tencerede kaşıkla beraber kaskatı
kesilmişti. Annem görmesin diye ne yapacağımı şaşırmış, tenceriyi çöpe bile
atmayı düşünmüştüm :) Sonra ümitsiz bir şekilde tencerinin içine su koydum ve
öylece bıraktım. Bir süre sonra mutfağa döndüğümde bir baktım ki karamel suda
erimiş ve hiçbir şey kalmamış. Nasıl mutlu oldum anlatamam.
Karamelli çikolata yapmaya kesin olarak karar verdikten sonra internetten karamel nasıl yapılır diye ufak bir araştırma yaptım. Bir sitedeki tarifi uyguladım ama kremayı oda sıcaklığında bekletmediğim için karmelimin içindeki şeker top top oldu, yine başaramamıştım:( Ama karamel çok güzel gözüküyordu ve tadı da çok güzeldi. Sonra aklıma bir fikir geldi. Karmeli süzgeçten geçirdim ve mis gibi pütürsüz bir karamelim oldu. Bu karameli çikolata yaparken kullandım gayet güzel ve kıvamlı oldu.
Karamelli çikolata yapmaya kesin olarak karar verdikten sonra internetten karamel nasıl yapılır diye ufak bir araştırma yaptım. Bir sitedeki tarifi uyguladım ama kremayı oda sıcaklığında bekletmediğim için karmelimin içindeki şeker top top oldu, yine başaramamıştım:( Ama karamel çok güzel gözüküyordu ve tadı da çok güzeldi. Sonra aklıma bir fikir geldi. Karmeli süzgeçten geçirdim ve mis gibi pütürsüz bir karamelim oldu. Bu karameli çikolata yaparken kullandım gayet güzel ve kıvamlı oldu.
Daha sonra
başka bir blogdaki karamel tarifini uyguladım. www.kakaolupasta.blogspot.com.tr
Bu blogda ayrıntılı bir şekilde karamel yapımını anlatıyor. Blogda
karamelin ölçüsü olarak;
-1 cup (su
bardağı-200 gram) şeker
-90 gr
teryağı
-1/2 cup
krema (115 gram)
diyordu. Ben
çikolata da kullanacağım için tereyağını 40 gram kullandım. Terayağını
kullanırken oda sıcaklığında birkaç saat beklettim, iyiyice yumuşadı ve ısındı.
Kremayı da birazcık cezvede ısıttım ama kaynatmadım sadece ılındı.
Öncelikle
bir bardak şekeri tencereye koydum. Kenarları erimeye başlayıp karamel rengini
alınca ara sıra tencereyi ateşin üzerinden aldım ve kulplarından tutup sallaya
sallaya bütün şekerin erimesini sağladım. Yani erimiş olan kenar kısımlarını
erimemiş şekerin üzerine doğru akıttım böylece şeker pürüzsüz bir şekilde
eridi. Zaten tencere çok ısındığı için ara sıra ocağın üzerin alınca problem
olmuyor aksine şekerin yanmasını önlüyor. Blogda kaşıkla karıştırın diyordu ama
ilk denememde kaşıkla karıştırdığım ve hoşlanmadığım için bu sefer içine hiç
kaşık sokmadım. Şeker eriyince içine oda sıcaklığındaki tereyağını ekledim.
Tereyağı yok oluncaya kadar tel çırpıcıyla iyice ve hızlıca karıştırdım. Çünkü
tencere çok sıcak olduğu için karamel koyulaşmaya devam ediyor ve ben çok koyu
renkli karamel sevmiyorum. Bence karamel tatlı koyu turuncu bir renk olmalı. En
son da içine kremayı ekleyip yine hızlıca karıştırdım ve pürüzsüz hale gelince
karameli hemen başka soğuk bir tencereye aldım.
Karamel
biraz oda sıcaklığında durduktan sonra daha da kıvamlı olması için buzdolabına
attım ve ara sıra karıştırarak soğuttum. Böyle fındıkların veya cevizlerin
üzerine döktüğüm zaman etrafa çok fazla yayılmayacak bir kıvamda olunca da
buzdolabından çıkardım. Yani birazcık koyu bir kıvamı olmalı.
Karameli
yapmadan önce fındıkları ve cevizleri tavada kavurdum. Kuruyemişler tavada
kavrulunca kıtır kıtır oluyorlar ve tazeleniyorlar bu nedenle çikolatanın içine
koyacağım yemişleri ya fırında ya ocakta
muhakkak kavuruyorum. Tavada kavururken başından ayrılmıyorum ve karıştırarak
kavuruyorum çünkü yanma tehlikeleri var. Yemişler hafif hafif kokmaya, çıt çıt
sesler çıkmaya başlayınca da altını kapatıyorum ve sıcak tavada kendi halinde
soğumaya bırakıyorum. Böylece yemişler kendi kendilerine soğuyorlar ve kıtır
kıtır oluyorlar. O yüzden çikolata yapmadan bir gün önce falan yemişleri
kavurmak daha pratik oluyor çünkü soğumalarını beklemek gerekiyor. Ama aynı
günde kavrulabilir. Önemli olan soğumaları. Kuruyemişleri daha önceki günlerde
yapmışsam soğuduktan sonra cam kavanoza koyuyorum güzelce duruyorlar.
Fındıkları
ve cevizleri kavurduktan karameli de hazırladıktan sonra bu ikisini
birleştiriyorum. Yağlı kağıt serdiğim tepsiye fındıkları dörtlü cevizleri de
ikili gruplar halinde koyuyorum. Sonra da üzerlerine iki tatlı kaşığını
kullanarak karamelini akıtıyorum. Zaten karamel buzdolabında dinlendiği için
kıvamı iyi oluyor ve etrafa fazla yayılmıyor.
Kuruyemişlerin
üzerini karamelle kapladıktan sonra onlar bir kenarda beni bekliyorlar ve ben
de çikolata temperlemeye gidiyorum. Çikolatayı nasıl temperlediğimi bir önceki
yazımda anlatmıştım. Aynen ordaki gibi temperliyorum. Çikolata hazır olunca
karamelli fındık ce cevizlerin üzerine tatlı kaşığıyla dökmeye başlıyorum.
Bence
karamelli çikolataya ceviz daha çok yakışıyor. Fındıklı da güzel ama cevizi
daha çok beğendim. Tadına bakan insanlar da cevizliyi daha çok beğendi.
Normalde cevizli çikolata yapmam ya fındıklı ya bademli yaparım. Ama nedense
karamelli çikolatayı cevizli yapmak geçti içimden ve sonuç güzel oldu. Yok ben
hayatta cevizi ağzıma sürmem diyenlerdenseniz fındık fıstık da işinizi görür :)
Ben
karamelli çikolatayı çok sevmeme rağmen birkaç başarısız denemem karamel
yapmayı gözümde büyüttüğümden bugüne kadar karamelli çikolata yapmamıştım. Ne
çok şey kaçırmışım! Yani karameli sevmeyen kardeşim bile ‘bu gerçekten güzel
olmuş’ dediyse siz de mutlaka deneyin. Ayrıca artık marketteki
karamellere muhtaç olmayacak olmak da çok güzel bir duygu :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder