25 Şubat 2015 Çarşamba

TRUFFLE

Truffle diğer adıyla Trüf  dışı çikolatayla kaplı, içinde yumuşacık dolgusu bulunan ,ısırdığınızda kendinizi çikolatadan bir gölette hissedebileceğiniz küçük harikalardır. Ha illa adına truffle,trüf demek zorunda değilsiniz ama dünyadaki adı bu. Mesela ben ev ahalisine anlatırken içi dolgulu çikolata diyorum :) Siz de hoşunuza gidecek bir isim koyabilirsiniz bence.


Gelelim trufflın nasıl yapıldığına:

1.Öncelikle iç dolgumuzu hazırlıyoruz. Bunun için de kremaya ihtiyacımız var. Ölçümüz ise 1’e 2 olacak. Yani 1 ölçü krema koyuyorsak  2 ölçü çikolata koyacağız. Mesela 100 ml kremaya 200 gr çikolata veya 150 ml kremaya 300 gr çikolata gibi.Bu sizin tercihinize kalmış. Ne kadar çok truffle isterseniz ölçünüzü o kadar artırabilirsiniz.

Bir ölçü vermek gerekirse  geçen gün çikolata yaparken 100ml kremaya-200 gr çikolata kullandım. Toplam 20 tane truffle çıktı. Çikolatadan kısarsak iç dolgumuz cıvık olur ve şekil verirken veya çikolataya  batırırken problem çıkartabilir.

Kremayı tencereye koyuyoruz ve kaynamadan önce altını kapatıyoruz. Sonra da çikolatamızı ekleyip çikolatalar kremanın içinde eriyene kadar karıştırıyoruz.


2. Ben trufflın içinde fındık parçaları sevdiğim için bu aşamada -yani çikolatanın kremanın içinde tamamen eridiği ve karışımın muhallebi  kıvamında olduğu aşamada-  içine daha önceden kavurduğum cam kavanozda beni bekleyen fındıkları havanda döverek ekliyorum. Daha sonra işlemlerin hızlı olması için krema-çikolata karışımını buzdolabına atıyorum.

Ama öylece buzdolabında bırakmıyorum. Çünkü ilk etapta olmasa da bir müddet sonra çok çabuk katılaşıyor ve şekil vermek çok zor oluyor. Bu yüzden ona bebekler gibi bakıyorum :) Buzdolabına ilk koyduğum zaman 10dk hiç ellemiyorum. 10 dk sonra çıkartıp karıştırıyorum. Hala çok cıvıksa bir 10 dk daha ellemiyorum. Ama çok cıvık değilse ve katılaşmaya başlamışsa o zaman 5dk veya daha az aralıklarla bakıyorum. Dolaptan alıp karıştırıp geri koyuyorum. Bu işlem ömür boyu sürmüyor tabii. Elimde yuvarlayıp şekil verebileceğim aşamaya gelince buzdolabından alıyorum.

İlla buzdolabında soğutmanız gerekmiyor. Oda sıcaklığında da sertleştirebilirsiniz. Ama ben o kadar bekleyemiyorum. E hiç oda sıcaklığında kendi haline soğumaya bırakmadığım için de oda sıcaklığında bir krema-çikolata karışımı ne kadar sürede katılaşır  bilmiyorum :)


3.Karışımı buzdolabından aldıktan sonra iki tatlı kaşığı yardımıyla cevizden biraz daha az büyüklükte parçaları yağlı kağıt serdiğim tepsiye eşit aralıklarla koyuyorum. Daha sonra tam olarak yuvarlak olmayan bu parçaları avucumda yuvarlak haline getiriyorum. Biraz ellerim batıyor ama yuvarlak şekil de başka türlü olmuyor :)

Daha sonra dinlenmesi için tepsiyi buzdolabına  koyuyorum. Ancak bir gün sonra çikolata yapacaksam hazırladığım truffların ağzını iyice kapatıyorum ve buzdolabına değil evin serin bir yerine koyuyorum. 




4.Yuvarlak şekil verdiğimiz iç dolgu buzdolabında dinlenirken çikolatayı temperliyorum. 



5.Çikolata temperlenince iç dolguyu buzdolabından çıkarıyorum. Bu arada yuvarlak iç dolgulardan bir kısmını çikolataya batırdıktan sonra fındığa da batıracağım için önceden fındığı havanda dövüyorum ve bir kaba alıyorum. Ancak fındıkları toz haline gelene kadar ufaltmıyorum. Birazcık iri parçalar halinde bırakıyorum. Böylece çikolatanın üstünde daha ihtişamlı gözüküyorlar:)


Buzdolabından çıkardığım yuvarlakları tek tek temperlediğim çikolataya batırıyorum ve tepsiye geri koyuyorum. En son kaç tane fındıklı yapmaya karar vermişsem o kadar yuvarlak bırakıyorum. Onları da önce çikolata batırıyorum ardından fındık dolu kaba atıp her tarafını çikolatayla kaplıyorum.

Eskiden hazırladığım dolguyu çikolataya batırırken yemek çatallarını kullanırdım. Ancak video izlerken çikolata ustalarının ince uçlu özel çatallar kullandıklarını fark ettim. Hala onlara ne isim verildiğini bilmesem de ilk fırsatta kendime bir tane aldım. Aslında çok fazla şey istememiştim. Yani çikolata yapanların elinde gördüğüm ince uçlu çatalım olsun yeterdi ama işte körün istediği bir göz Allah verdi iki göz hesabı bütün sete sahip oldum :) Ben onları doktor aletlerine benzetiyorum.




Bu arada temperlediğim çikolata katılaşmaya başlarsa veya akışkanlığını yitirirse onu  benmari yaptığım ve hala sıcak – sıcak değilse biraz altını açıyorum- olan su buharının üzerine oturtuyorum ve biraz daha akışkan hale gelince buharın üzerinden alıp yuvarlakları çikolatayla kaplama işine devam ediyorum. Ama buharın üzerinde çok tutmuyorum.

Çikolatamız iyi temperlenmişse  trufflelar çikolataya batırdıktan birkaç dakika sonra donmuş oluyorlar. Bu nedenle bir daha buzdolabına koymuyorum. 

Son olarak fındıkla kaplamadığım truffler için yine benmari usulüyle beyaz çikolatayı eritiyorum. 40 gr’lık beyaz çikolatanın yarısını bir tepsi truffle için yetiyor hatta artıyor. Fırın kağıdından külah yapıyorum ve erittiğim beyaz çikolatayı külahın içine koyuyorum. Külahın ağzını makasla kesiyorum ve çikolataların üzerine çizgi şeklinde sıkıyorum.Külah yapması zor gelirse bir çay kaşığı yardımıyla da üzerlerine beyaz çikolatayı gezdirebilirsiniz. Tabi külahla yapıldığı kadar düzgün çizgiler olmayacaktır ama idare eder :)



Hazırladığım çikolataları ikram edene kadar ağzı kapalı cam bir kapta serin bir yerde bekletiyorum. Cam bir kap olmasa bile önemli olan çikolataların üstünü bir şekilde örtmek. Örneğin; bir fırın tepsisine çikolataları hazırlamışsam üstünü aynı büyülükte bir tepsiyi kapak gibi kullanarak da kapatabiliyorum.

Truffları çok çeşitli malzemeyle yapabilirsiniz. Hazırladığımız krema-çikolata karışımı olan dolguya ben fındık ekledim ama siz istediğiniz kuruyemişi ve aromayı katabilirsiniz.

Veee işte mutlu son :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder