Truffle diğer adıyla Trüf dışı çikolatayla kaplı, içinde yumuşacık
dolgusu bulunan ,ısırdığınızda kendinizi çikolatadan bir gölette
hissedebileceğiniz küçük harikalardır. Ha illa adına truffle,trüf demek zorunda
değilsiniz ama dünyadaki adı bu. Mesela ben ev ahalisine anlatırken içi dolgulu
çikolata diyorum :) Siz de hoşunuza gidecek bir isim koyabilirsiniz bence.
Gelelim trufflın nasıl yapıldığına:
1.Öncelikle iç dolgumuzu hazırlıyoruz. Bunun için de
kremaya ihtiyacımız var. Ölçümüz ise 1’e 2 olacak. Yani 1 ölçü krema koyuyorsak 2 ölçü çikolata koyacağız. Mesela 100 ml
kremaya 200 gr çikolata veya 150 ml kremaya 300 gr çikolata gibi.Bu sizin
tercihinize kalmış. Ne kadar çok truffle isterseniz ölçünüzü o kadar
artırabilirsiniz.
Bir ölçü vermek gerekirse geçen gün çikolata yaparken 100ml kremaya-200
gr çikolata kullandım. Toplam 20 tane truffle çıktı. Çikolatadan kısarsak iç
dolgumuz cıvık olur ve şekil verirken veya çikolataya batırırken problem çıkartabilir.
Kremayı tencereye koyuyoruz ve kaynamadan önce
altını kapatıyoruz. Sonra da çikolatamızı ekleyip çikolatalar kremanın içinde
eriyene kadar karıştırıyoruz.
2. Ben trufflın içinde fındık parçaları sevdiğim
için bu aşamada -yani çikolatanın kremanın içinde tamamen eridiği ve karışımın
muhallebi kıvamında olduğu aşamada- içine daha önceden kavurduğum cam kavanozda
beni bekleyen fındıkları havanda döverek ekliyorum. Daha sonra işlemlerin hızlı
olması için krema-çikolata karışımını buzdolabına atıyorum.
Ama öylece buzdolabında bırakmıyorum. Çünkü ilk
etapta olmasa da bir müddet sonra çok çabuk katılaşıyor ve şekil vermek çok zor
oluyor. Bu yüzden ona bebekler gibi bakıyorum :) Buzdolabına ilk koyduğum zaman
10dk hiç ellemiyorum. 10 dk sonra çıkartıp karıştırıyorum. Hala çok cıvıksa bir
10 dk daha ellemiyorum. Ama çok cıvık değilse ve katılaşmaya başlamışsa o zaman
5dk veya daha az aralıklarla bakıyorum. Dolaptan alıp karıştırıp geri
koyuyorum. Bu işlem ömür boyu sürmüyor tabii. Elimde yuvarlayıp şekil
verebileceğim aşamaya gelince buzdolabından alıyorum.
İlla buzdolabında soğutmanız gerekmiyor. Oda
sıcaklığında da sertleştirebilirsiniz. Ama ben o kadar bekleyemiyorum. E hiç
oda sıcaklığında kendi haline soğumaya bırakmadığım için de oda sıcaklığında
bir krema-çikolata karışımı ne kadar sürede katılaşır bilmiyorum :)
3.Karışımı buzdolabından aldıktan sonra iki tatlı
kaşığı yardımıyla cevizden biraz daha az büyüklükte parçaları yağlı kağıt
serdiğim tepsiye eşit aralıklarla koyuyorum. Daha sonra tam olarak yuvarlak
olmayan bu parçaları avucumda yuvarlak haline getiriyorum. Biraz ellerim
batıyor ama yuvarlak şekil de başka türlü olmuyor :)
Daha sonra dinlenmesi için
tepsiyi buzdolabına koyuyorum. Ancak bir
gün sonra çikolata yapacaksam hazırladığım truffların ağzını iyice kapatıyorum
ve buzdolabına değil evin serin bir yerine koyuyorum.
4.Yuvarlak şekil verdiğimiz iç dolgu buzdolabında
dinlenirken çikolatayı temperliyorum.
5.Çikolata temperlenince iç dolguyu buzdolabından
çıkarıyorum. Bu arada yuvarlak iç dolgulardan bir kısmını çikolataya
batırdıktan sonra fındığa da batıracağım için önceden fındığı havanda dövüyorum
ve bir kaba alıyorum. Ancak fındıkları toz haline gelene kadar ufaltmıyorum.
Birazcık iri parçalar halinde bırakıyorum. Böylece çikolatanın üstünde daha
ihtişamlı gözüküyorlar:)
Buzdolabından çıkardığım yuvarlakları tek tek
temperlediğim çikolataya batırıyorum ve tepsiye geri koyuyorum. En son kaç tane
fındıklı yapmaya karar vermişsem o kadar yuvarlak bırakıyorum. Onları da önce
çikolata batırıyorum ardından fındık dolu kaba atıp her tarafını çikolatayla
kaplıyorum.
Eskiden hazırladığım dolguyu çikolataya batırırken
yemek çatallarını kullanırdım. Ancak video izlerken çikolata ustalarının ince
uçlu özel çatallar kullandıklarını fark ettim. Hala onlara ne isim verildiğini
bilmesem de ilk fırsatta kendime bir tane aldım. Aslında çok fazla şey
istememiştim. Yani çikolata yapanların elinde gördüğüm ince uçlu çatalım olsun
yeterdi ama işte körün istediği bir göz Allah verdi iki göz hesabı bütün sete
sahip oldum :) Ben onları doktor aletlerine benzetiyorum.
Bu arada temperlediğim çikolata katılaşmaya başlarsa
veya akışkanlığını yitirirse onu benmari
yaptığım ve hala sıcak – sıcak değilse biraz altını açıyorum- olan su buharının
üzerine oturtuyorum ve biraz daha akışkan hale gelince buharın üzerinden alıp
yuvarlakları çikolatayla kaplama işine devam ediyorum. Ama buharın üzerinde çok
tutmuyorum.
Çikolatamız iyi
temperlenmişse trufflelar çikolataya
batırdıktan birkaç dakika sonra donmuş oluyorlar. Bu nedenle bir daha
buzdolabına koymuyorum.
Son olarak fındıkla kaplamadığım truffler için yine
benmari usulüyle beyaz çikolatayı eritiyorum. 40 gr’lık beyaz çikolatanın
yarısını bir tepsi truffle için yetiyor hatta artıyor. Fırın kağıdından külah
yapıyorum ve erittiğim beyaz çikolatayı külahın içine koyuyorum. Külahın ağzını
makasla kesiyorum ve çikolataların üzerine çizgi şeklinde sıkıyorum. Külah yapması zor gelirse bir çay kaşığı yardımıyla
da üzerlerine beyaz çikolatayı gezdirebilirsiniz. Tabi külahla yapıldığı kadar
düzgün çizgiler olmayacaktır ama idare eder :)
Hazırladığım çikolataları ikram edene kadar ağzı
kapalı cam bir kapta serin bir yerde bekletiyorum. Cam bir kap olmasa bile önemli
olan çikolataların üstünü bir şekilde örtmek. Örneğin; bir fırın tepsisine
çikolataları hazırlamışsam üstünü aynı büyülükte bir tepsiyi kapak gibi
kullanarak da kapatabiliyorum.
Truffları çok çeşitli malzemeyle yapabilirsiniz.
Hazırladığımız krema-çikolata karışımı olan dolguya ben fındık ekledim ama siz
istediğiniz kuruyemişi ve aromayı katabilirsiniz.
Veee işte mutlu son :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder