7 Ocak 2016 Perşembe

PORTAKAL KABUKLU ÇİKOLATA

Uzuun süredir yeni çikolata çeşitleri denemek istiyordum ama bir türlü fırsat bulamıyordum. Doğum günü hediyesi olarak çikolata yapmaya karar verince farklı çeşitler de yapmalıyım diye düşündüm. Yaklaşık iki gün işten eve gelip saat on ikilere kadar gece mesaisi yapsam da aldığım sonuçlara değdi bence.

Aşağıda kutu hediye gidecek çikolataların kutusu. Her zamanki yaptığım fındıklı&üzümlü rocher ve trüfler var. Farklı olarak da karamelli ve portakal kabuklu çikolatalat var.

     

İlk olarak portakal kabuklarından yapılmış çikolatanın tarifini vereceğim. Portakal kabuklarından yapılmış çikolatayı ilk Özsütde yedim sanırım. Portakallı çikolataya çok fazla aradığım bir şey olmasa da hoşuma gitmişti. Kendim yapmayı ise hiç düşünmemiştim. Yani portakal kabuklarını soy sonra onları kaynat sonra vs. vs…. çok zahmetli gözükmüştü gözüme ama hiiiç öyle değilmiş. Eh bir de şu var tabii: Yemek yapmaya üşenirim ama çikolata yapmaya aslaaa.

İşte tüm bu sebeplerle başladım internetten portakal kabuğuyla çikolatanın nasıl yapıldığını araştırmaya. Çoğu site ortak bir noktada buluşuyor  ki o da portakal kabuklarının 3 kez kaynatılıp suyunun dökülmesi. Ancak şeker ve portakal oranları farklı. Benim yaptığıma gelecek olursak, şeker oranlarını çok fazla bulduğum için azalttım. Yani sonuçta reçel yapmıyoruz :) Bir de portakal kabuklarını zaten çikolatayla kaplayacağımız için o kadar şekerli olmalarına gerek yok bence.





 MALZEMELER:
-3 Adet kalın kabuklu portakal
-1 Bardak şeker
-Kuvertür Çikolata

Öncelikle portakalları yıkayıp kuruluyoruz. Sonra bir tepesinden bir de altından kesiyoruz ve bir portakaldan dört veya beş kabuk çıkacak şekilde düzgünce ve kabuğunu zedelemeden portakalı soyuyoruz.

Soyduğumuz bu portakal kabuklarını ince şeritler halinde kesiyoruz ve her bir portakal kabuğu şeridinin beyaz kısımlarını bıçakla alıyoruz. İlk kez portakal kabuklarını soyduğumda beyaz kısımlarını kabuklar bütün halindeyken almaya çalışmıştım ve portakal kabuklarının bir kısmı zarar görmüştü. Bu nedenle ikinci kez yaptığımda önce kabukları ince şeritler halinde doğradım sonra beyaz kısımlarını aldım, böylece kabuklar zarar görmedi.

Portakal kabuklarını bir tencereye alıp üzerine çıkana kadar su koyuyoruz ve  kaynatıyoruz, kaynadıktan sonra yaklaşık beş dakika daha fokurdatıp suyunu döküyoruz. Bu işlemi 3 kez tekrarlıyoruz. Dördüncü seferde kabukları kaplayacak şekilde az bir miktar su koyup 1 bardak şekeri ekliyoruz. Şimdi bunlar kaynıyorlar da kaynıyorlar. Ta ki kabuklar bütün şekerli suyu çekene kadar. Zaten şekerli su bir müddet sonra şerbet kıvamına geliyor, iyice koyulaşıyor.



Kabuklar bütün şekerli suyu çekince yağlı kağıt üzerine tek tek düzenli bir şekilde hepsini yerleştiriyoruz ve tamamen kurumalarını bekliyoruz.

Benim yaptığım kabuklar 2 günde kurudu. Diğer sitelerde yapılanlarda genelde bir günde kurur yazıyordu. 

Son olarak kuvertür çikolatayı eritip temperliyoruz ve iyice kurumuş olan portakal kabuklarımızı çikolatayla sıvıyoruz. Ben portakal kabuklarını çikolataya batırmadım. Çünkü çikolata hassas bir varlık ve en ufak dış etkende naz yapıyor. Bu yüzden kabukları zedelemeden bir uçlarından tuttum ve bir çay kaşığı yardımıyla çikolatayı kabuklara sürüp yağlı kağıda sıraladım.

Sonuç: Enfes lezzette bir çikolata. Dışarıda yediğim portakal kabuğundan yapılmış çikolatalardan kesinlikle kat kat daha güzel.

ÖNEMLİ NOT 1: Kabuklar tamamen kuruyup takır takır olmadan tadına bakarsanız ağzınızda bir acılık ve ekşilik hissedeceksiniz, olamaaaz acaba çikolatalarım kötü mü olucak kabukları da o kadar kaynatmıştım, diye dövüneveksiniz. Telaş yapmayın kabuklar tamamen kuruyunca ondan eser kalmıyor :)

ÖNEMLİ NOT 2: Portakal kabuklarının kurumasının uzun sürmesini, portakal kabuklarının şekerli suyun hepsini çekmesini bekleyip öyle yağlı kağıdın üzerine koymama bağlıyorum. Şerbetin hepsini çekmeden yağlı kağıda alsam kuruma işlemi daha kısa sürede mi olur bilmiyorum. Denemeden bilemeyeceğim ama söyleyeyim dedim:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder