Uzuun süredir
yeni çikolata çeşitleri denemek istiyordum ama bir türlü fırsat bulamıyordum.
Doğum günü hediyesi olarak çikolata yapmaya karar verince farklı çeşitler de
yapmalıyım diye düşündüm. Yaklaşık iki gün işten eve gelip saat on ikilere kadar
gece mesaisi yapsam da aldığım sonuçlara değdi bence.
Aşağıda kutu
hediye gidecek çikolataların kutusu. Her zamanki yaptığım fındıklı&üzümlü
rocher ve trüfler var. Farklı olarak da karamelli ve portakal kabuklu
çikolatalat var.
İlk olarak
portakal kabuklarından yapılmış çikolatanın tarifini vereceğim. Portakal
kabuklarından yapılmış çikolatayı ilk Özsütde yedim sanırım. Portakallı
çikolataya çok fazla aradığım bir şey olmasa da hoşuma gitmişti. Kendim yapmayı
ise hiç düşünmemiştim. Yani portakal kabuklarını soy sonra onları kaynat sonra
vs. vs…. çok zahmetli gözükmüştü gözüme ama hiiiç öyle değilmiş. Eh bir de şu
var tabii: Yemek yapmaya üşenirim ama çikolata yapmaya aslaaa.
İşte tüm bu
sebeplerle başladım internetten portakal kabuğuyla çikolatanın nasıl
yapıldığını araştırmaya. Çoğu site ortak bir noktada buluşuyor ki o da portakal kabuklarının 3 kez
kaynatılıp suyunun dökülmesi. Ancak şeker ve portakal oranları farklı. Benim
yaptığıma gelecek olursak, şeker oranlarını çok fazla bulduğum için azalttım.
Yani sonuçta reçel yapmıyoruz :) Bir de portakal kabuklarını zaten çikolatayla
kaplayacağımız için o kadar şekerli olmalarına gerek yok bence.
-3 Adet kalın
kabuklu portakal
-1 Bardak şeker
-Kuvertür
Çikolata
Öncelikle
portakalları yıkayıp kuruluyoruz. Sonra bir tepesinden bir de altından
kesiyoruz ve bir portakaldan dört veya beş kabuk çıkacak şekilde düzgünce ve
kabuğunu zedelemeden portakalı soyuyoruz.
Portakal kabuklarını bir tencereye alıp üzerine
çıkana kadar su koyuyoruz ve kaynatıyoruz,
kaynadıktan sonra yaklaşık beş dakika daha fokurdatıp suyunu döküyoruz. Bu
işlemi 3 kez tekrarlıyoruz. Dördüncü seferde kabukları kaplayacak şekilde az
bir miktar su koyup 1 bardak şekeri ekliyoruz. Şimdi bunlar kaynıyorlar da
kaynıyorlar. Ta ki kabuklar bütün şekerli suyu çekene kadar. Zaten şekerli su
bir müddet sonra şerbet kıvamına geliyor, iyice koyulaşıyor.
Kabuklar bütün
şekerli suyu çekince yağlı kağıt üzerine tek tek düzenli bir şekilde hepsini
yerleştiriyoruz ve tamamen kurumalarını bekliyoruz.
Benim yaptığım
kabuklar 2 günde kurudu. Diğer sitelerde yapılanlarda genelde bir günde kurur
yazıyordu.
Son olarak
kuvertür çikolatayı eritip temperliyoruz ve iyice kurumuş olan portakal
kabuklarımızı çikolatayla sıvıyoruz. Ben portakal kabuklarını çikolataya
batırmadım. Çünkü çikolata hassas bir varlık ve en ufak dış etkende naz
yapıyor. Bu yüzden kabukları zedelemeden bir uçlarından tuttum ve bir çay kaşığı
yardımıyla çikolatayı kabuklara sürüp yağlı kağıda sıraladım.
Sonuç: Enfes
lezzette bir çikolata. Dışarıda yediğim portakal kabuğundan yapılmış
çikolatalardan kesinlikle kat kat daha güzel.
ÖNEMLİ NOT 1:
Kabuklar tamamen kuruyup takır takır olmadan tadına bakarsanız ağzınızda bir
acılık ve ekşilik hissedeceksiniz, olamaaaz acaba çikolatalarım kötü mü olucak
kabukları da o kadar kaynatmıştım, diye dövüneveksiniz. Telaş yapmayın kabuklar
tamamen kuruyunca ondan eser kalmıyor :)
ÖNEMLİ NOT 2:
Portakal kabuklarının kurumasının uzun sürmesini, portakal kabuklarının şekerli
suyun hepsini çekmesini bekleyip öyle yağlı kağıdın üzerine koymama bağlıyorum.
Şerbetin hepsini çekmeden yağlı kağıda alsam kuruma işlemi daha kısa sürede mi
olur bilmiyorum. Denemeden bilemeyeceğim ama söyleyeyim dedim:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder