19 Ocak 2016 Salı

CEVİZLİ KARAMELLİ ÇİKOLATA

Karamelle zorlu bir ilişkimiz var. İlk karamel yapmaya çalıştığımda şekeri kaşıkla birlikte tavaya yapıştırmıştım am pes etmedim. Sonuçta karamel yapmalıydım çünkü karameli çikolataya çok yakıştırıyorum.


Diğer denemelerimde ise karamel yapsam da içine konulan tereyağı ve şekerin ısısını ayarlayamadığım için(yani ben öyle düşünüyorum:) şeker pütür pütür oldu vee yarı karamel yarı şeker kütlelerinden oluşan bir karışım elde ettim, acı vericiydi;(( Yine pes etmedim, bu sefer karameli süzdüm ve şeker kütlelerinden kurtularak tatlı bir karamel elde ettim. Ancak bu yeterli değildi. İnternet sitelerine baktığımda herkesin mutlu mesut kıvamlı karameller yaptığını görüyordum. Peki ben niye doğru düzgün karamel yapamıyorduuuuum!!!! Kendi kendime nedenler aramaya başlamıştım:

1.neden: Tavam çok geniş değil miydi?
2.neden: Tereyağı ve krema soğuk mu kalıyordu?
3.neden: Kremayı sicim gibi akıtamamış mıydım?
4.neden: Sanırım gerçekten beceriksizdim;(



Ama pes etmeye yine niyetim yoktu. Bu sefer geniş bir tencere buldum ve bir buçuk bardak şekeri döktüm. Sabırla beklemeye başladım. Şeker tencerinin kenarlarından yavaş yavaş erimeye başladı. Şekerler iyice eriyip tatlı turuncu bir renk alana kadar bekledim ve karameli hiç karıştırmadım. Tencerinin ortasında ve muhtelif yerlerinde az miktarda erimemiş şekerler vardı. Tencereyi saplarından tutup yavaş yavaş döndürerek erimiş kısımları erimemiş kısımların üzerine doğru akıttım ve erimeyen şekerlerde eridi. Eveet ilk dersimi almıştım.

Ders 1: Şekerin tamamen erimesini bekleyin. Tencerinin başında beklerken şeker tamamen erimeyecekmiş gibi gözükebilir ama eriyor.

Ders 2: Tencerinin altını yüksek ateşte yakmayın. Kısık ateşte olmalı. Bu karamelin yanmaması için gerekli.


Şimdi diğer aşamaya geçiyoruz. Tereyağını eklememiz lazım. Karameli düzgün yapamamamın nedenini malzemelerin soğuk olmasına bağladığımdan tereyağını önceden çıkarttım güzelce ufak ufak dilimledim ve oda ısısına gelip yumuşaması için kendi haline bıraktım. Şeker tamamen erimişti ya işte eriyen şekerin yanmaması için hemen altını kapattım çünkü tencerinin kendi ısısı da bayağı yüksek oluyor ve tereyağını parça parça erimiş şekere ekleyip hızlı hızlı tel çırpıcıyla karıştırdım. Şimdi bu aşamada öğrendiğim derslere geçelim.

Ders 3: Tereyağı mutlaka oda sıcaklığında olmalı ve azar azar erimiş şekere eklenip hızlıca karıştırılmalı.

Ders 4: Terayağı iyice erimeli yani tamamen yok olmadan krema eklenmemeli.
Son aşama da krema ekleme aşaması. Kremayı da oda sıcaklığına getirdim. Ve tereyağıyla erimiş şeker iyice karışınca kremayı sicim gibi akıtarak hızlı hızlı karıştırdım.

Ders 5: Krema da oda sıcaklığında olmalı ve eklenirken hızlı hızlı karıştırılmalı.

SONUÇ: Mükemmel kıvamda bir karamel:)


Eveeet yapmıştım gerçekten de hayallerideki gibi akışkan bir karamele kavuştum.Dünyada benden mutlusu olamazdı. Karamelle yaklaşık bir kaç yıldır süren inişli çıkışlı ilişkimiz artık mutlu sona ulaşmıştı.

Bu karamel maceramdan edindiğim tecrübe şu ki pratik çok önemli. Karamel hususunda olsun çikolata hususunda olsun veyahut başka bir şeyde olsun insan ne kadar çok deneme yaparsa o kadar kendinin geliştiriyor ve iyi sonuçlar alıyor.

Hangi ölçüde malzemeler kullandığıma gelecek olursak, daha önce de bahsettiğim gibi  www.kakaolupasta.blogspot.com.tr  adresindeki karamel ölçüsünü baz alıyorum. Daha katı bir karamel istersem tereyağı ve krema ölçüsünü azaltıyorum. Sitede verilen asıl ölçü:
-1 cup (su bardağı-200 gram) şeker
-90 gr teryağı
-1/2 cup krema (115 gram)

Ben 90 gram yerine 60 gram tereyağı koydum cevizli karamelli çikolatayı yaparken. Bir de şekeri 1 bardak değil 1,5 bardak koydum. Amacım daha koyu kıvamlı bir karamel elde etmekti.


Karamel işini hallettiğimize göre gelelim ceviz kısmına. Cevizleri kavurma ve soğutma işlemini karamel yapmaya başlamadan önce halletmemiz gerekiyor. Çünkü karamel hazır olunca hemen cevizleri ekliyoruz. Cevizleri bütün bütün değil de biraz iri parçalar halinde 180 derece fırına koydum. Ceviz çabuk  kavruluyor. O yüzden dikkat etmek gerekiyor. Cevizler kavurulunca fırından çıkartıyoruz ve soğuması için bekletiyoruz. Soğuduktan sonra da karameli yapıp cevizleri ekliyoruz ve yağlı kağıdın üzerine döküyoruz.

Karameli yapıp kavrulan cevizleri ekledikten sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz diktörtgen şeklindeki tepsiye yağlı kağıt serip onun üzerine döktüm. Evet çok mutluydum çünkü kafamda tasarladığımı gerçekleştirebilmiş, aylardır kullanmayı beklediğim tepsiyi kullanıp karameli onun üzerine güzelce yaymıştım. Şimdi hesaplarıma göre bu caramel soğuyacak ve ben o karameli tepsiden çıkarıp şak şak şak kare şeklinde kesip çikolataya batırıp mükemmel kareler şeklinde çikolatalar elde edecektim… Lakin olmadı;((


İşte acıklı hayat hikayem burada başlıyor: Cevizli caramel karışımını tepsiye döküp buzdolabına attım ve saatlerce beklettim. Dedim ki evet artık hazır karamelleri şak şak doğrayabilirim. Nerdeee…caramel tepsiye yapışıp kalmıştı. Çok hoş bir kıvamı var ama hesapladığım gibi kesemiyorum. Neyse dedim ne yapayım yani heba mı olsun caanım karamel.


Karameli tepsiden çıkarıp başka ve büyük parça bir yağlı kağıdın üzerine koydum . Tatlı kaşığı yardımıyla karameli alıp elimle yuvarlayıp yeni bir tepsiye serdiğim yağlı kağıdın üzerine bıraktım. Ancak karamelin kıvamı sıvı olduğu için yağlı kağıdın üzerine bıraktığım karameller güneş görmüş kartopu gibi fışk fışk eriyordu. Hızlı davranıp bütün karamelleri yuvarlak yapıp tepsiye koydum ve buzdolabına attım. Aşağıdaki resim yağlı kağıda yayılmış hazin karamellerin resmi;(


Ertesi gün baktım ki karamellerim yağlı kağıda yapışmışlar. Bu böyle olmayacaktı, o karameller benim sözümü dinleyecekti. Karamel tepsisini aldığım gibi buzluğa attım. Birkaç saat sonra kendilerine geldiler:)


Ancaaak yine ufak bir sorun vardı. Karamel tepsisini bütün halinde buzluktan çıkarırsam oda ısısının etkisiyle eriyip tekrar tepsiye yapışıyorlardı. Bu seferde yağlı kağıdı caramel&ceviz toplarını Üçerli gruplar olacak şekilde kestim. Çikolatayı temperledim ve her seferinde buzluktan Üçerli gruplar halinde aldığım karamelleri hızlıca batırıp yağlı kağıt üzerin aldım. Çok hızlı çalışmak gerekiyor. Yoksa her şey her yere yapışıyor. 


Yaptığım çikolataların üzerini süslemesem çıplak gibi kalacaklardı. Bende düşündüm taşındım ve şekeri eritip caramel haline getirip hemen yağlı kağıdın üzerine ince bir tabaka halinde döktüm. Zaten hemen soğuyor. Bizim evde demir bir havan var. Soğuyunca onun sopasıyla küçük parçalar halinde kırdım ve çikolataya batırdığım karamellerin üzerine tek tek sanki toka takar gibi yerleştirdim. Bana göre en zevkli kısmı da bu süsleme aşamasıydı.


Eveeet buzluktan üzerli üçerli gruplar halinde alıp, ışık hızıyla çalışıp, mutfakta resmen maraton koşarak bütün karamelleri çikolataya batırıp tek tek süsledim ama onlar bitti ben bittim ve mutfak da bitti. Mutfak tezgahları çikolata ve karamel parçalarıyla, lavabonun içi çikolatalı bulaşıklarla doluydu. Dört tepsiyi ve bir sürü şeyi de çikolata yaptım.



Ama değdi:D Gerçekten değdi. Mükemmel oldular, harika oldular, tam hayallerimdeki gibi oldular. Dinlendikçe birkaç gün geçince daha da güzel oldular. Şu karamellere şekil verme aşaması daha az zahmetli olsa hergün yaparım da işte ona bir çözüm bulmam lazım. Neyse yakında onun da bir çaresine bakmaya çalışacağım:)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder