Karamelle zorlu
bir ilişkimiz var. İlk karamel yapmaya çalıştığımda şekeri kaşıkla birlikte
tavaya yapıştırmıştım am pes etmedim. Sonuçta karamel yapmalıydım çünkü
karameli çikolataya çok yakıştırıyorum.
Diğer
denemelerimde ise karamel yapsam da içine konulan tereyağı ve şekerin ısısını
ayarlayamadığım için(yani ben öyle düşünüyorum:) şeker pütür pütür oldu vee
yarı karamel yarı şeker kütlelerinden oluşan bir karışım elde ettim, acı
vericiydi;(( Yine pes etmedim, bu sefer karameli süzdüm ve şeker kütlelerinden
kurtularak tatlı bir karamel elde ettim. Ancak bu yeterli değildi. İnternet
sitelerine baktığımda herkesin mutlu mesut kıvamlı karameller yaptığını
görüyordum. Peki ben niye doğru düzgün karamel yapamıyorduuuuum!!!! Kendi
kendime nedenler aramaya başlamıştım:
1.neden: Tavam
çok geniş değil miydi?
2.neden:
Tereyağı ve krema soğuk mu kalıyordu?
3.neden: Kremayı
sicim gibi akıtamamış mıydım?
4.neden: Sanırım
gerçekten beceriksizdim;(
Ama pes etmeye
yine niyetim yoktu. Bu sefer geniş bir tencere buldum ve bir buçuk bardak
şekeri döktüm. Sabırla beklemeye başladım. Şeker tencerinin kenarlarından yavaş
yavaş erimeye başladı. Şekerler iyice eriyip tatlı turuncu bir renk alana kadar
bekledim ve karameli hiç karıştırmadım. Tencerinin ortasında ve muhtelif yerlerinde
az miktarda erimemiş şekerler vardı. Tencereyi saplarından tutup yavaş yavaş döndürerek
erimiş kısımları erimemiş kısımların üzerine doğru akıttım ve erimeyen
şekerlerde eridi. Eveet ilk dersimi almıştım.
Ders 1: Şekerin
tamamen erimesini bekleyin. Tencerinin başında beklerken şeker tamamen
erimeyecekmiş gibi gözükebilir ama eriyor.
Ders 2:
Tencerinin altını yüksek ateşte yakmayın. Kısık ateşte olmalı. Bu karamelin
yanmaması için gerekli.
Şimdi diğer
aşamaya geçiyoruz. Tereyağını
eklememiz lazım. Karameli düzgün yapamamamın nedenini malzemelerin soğuk
olmasına bağladığımdan tereyağını önceden çıkarttım güzelce ufak ufak
dilimledim ve oda ısısına gelip yumuşaması için kendi haline bıraktım. Şeker
tamamen erimişti ya işte eriyen şekerin yanmaması için hemen altını kapattım
çünkü tencerinin kendi ısısı da bayağı yüksek oluyor ve tereyağını parça parça
erimiş şekere ekleyip hızlı hızlı tel çırpıcıyla karıştırdım. Şimdi bu aşamada
öğrendiğim derslere geçelim.
Ders 3: Tereyağı mutlaka oda sıcaklığında olmalı ve azar azar erimiş şekere
eklenip hızlıca karıştırılmalı.
Ders 4: Terayağı iyice erimeli yani tamamen yok olmadan krema eklenmemeli.
Son aşama da
krema ekleme aşaması. Kremayı da oda
sıcaklığına getirdim. Ve tereyağıyla erimiş şeker iyice karışınca kremayı sicim
gibi akıtarak hızlı hızlı karıştırdım.
Ders 5: Krema da oda sıcaklığında olmalı ve eklenirken hızlı hızlı
karıştırılmalı.
SONUÇ: Mükemmel kıvamda bir karamel:)
Eveeet yapmıştım
gerçekten de hayallerideki gibi akışkan bir karamele kavuştum.Dünyada benden
mutlusu olamazdı. Karamelle yaklaşık bir kaç yıldır süren inişli çıkışlı
ilişkimiz artık mutlu sona ulaşmıştı.
Bu karamel
maceramdan edindiğim tecrübe şu ki pratik çok önemli. Karamel hususunda olsun
çikolata hususunda olsun veyahut başka bir şeyde olsun insan ne kadar çok
deneme yaparsa o kadar kendinin geliştiriyor ve iyi sonuçlar alıyor.
Hangi ölçüde malzemeler kullandığıma gelecek olursak,
daha önce de bahsettiğim gibi www.kakaolupasta.blogspot.com.tr
adresindeki karamel ölçüsünü baz alıyorum. Daha katı bir karamel istersem
tereyağı ve krema ölçüsünü azaltıyorum. Sitede verilen asıl ölçü:
-1 cup (su bardağı-200 gram) şeker
-90 gr
teryağı
-1/2 cup
krema (115 gram)
Ben 90 gram
yerine 60 gram tereyağı koydum cevizli karamelli çikolatayı yaparken. Bir de
şekeri 1 bardak değil 1,5 bardak koydum. Amacım daha koyu kıvamlı bir karamel
elde etmekti.
Karamel işini
hallettiğimize göre gelelim ceviz kısmına. Cevizleri
kavurma ve soğutma işlemini karamel yapmaya başlamadan önce halletmemiz
gerekiyor. Çünkü karamel hazır olunca hemen cevizleri ekliyoruz. Cevizleri
bütün bütün değil de biraz iri parçalar halinde 180 derece fırına koydum. Ceviz
çabuk kavruluyor. O yüzden dikkat etmek
gerekiyor. Cevizler kavurulunca fırından çıkartıyoruz ve soğuması için
bekletiyoruz. Soğuduktan sonra da karameli yapıp cevizleri ekliyoruz ve yağlı
kağıdın üzerine döküyoruz.
Karameli yapıp
kavrulan cevizleri ekledikten sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz diktörtgen
şeklindeki tepsiye yağlı kağıt serip onun üzerine döktüm. Evet çok mutluydum
çünkü kafamda tasarladığımı gerçekleştirebilmiş, aylardır kullanmayı beklediğim
tepsiyi kullanıp karameli onun üzerine güzelce yaymıştım. Şimdi hesaplarıma
göre bu caramel soğuyacak ve ben o karameli tepsiden çıkarıp şak şak şak kare
şeklinde kesip çikolataya batırıp mükemmel kareler şeklinde çikolatalar elde
edecektim… Lakin olmadı;((
İşte acıklı
hayat hikayem burada başlıyor: Cevizli caramel karışımını tepsiye döküp
buzdolabına attım ve saatlerce beklettim. Dedim ki evet artık hazır karamelleri
şak şak doğrayabilirim. Nerdeee…caramel tepsiye yapışıp kalmıştı. Çok hoş bir
kıvamı var ama hesapladığım gibi kesemiyorum. Neyse dedim ne yapayım yani heba
mı olsun caanım karamel.
Karameli
tepsiden çıkarıp başka ve büyük parça bir yağlı kağıdın üzerine koydum . Tatlı
kaşığı yardımıyla karameli alıp elimle yuvarlayıp yeni bir tepsiye serdiğim
yağlı kağıdın üzerine bıraktım. Ancak karamelin kıvamı sıvı olduğu için yağlı
kağıdın üzerine bıraktığım karameller güneş görmüş kartopu gibi fışk fışk
eriyordu. Hızlı davranıp bütün karamelleri yuvarlak yapıp tepsiye koydum ve
buzdolabına attım. Aşağıdaki resim yağlı kağıda yayılmış hazin karamellerin
resmi;(
Ertesi gün
baktım ki karamellerim yağlı kağıda yapışmışlar. Bu böyle olmayacaktı, o
karameller benim sözümü dinleyecekti. Karamel tepsisini aldığım gibi buzluğa
attım. Birkaç saat sonra kendilerine geldiler:)
Ancaaak yine ufak bir sorun vardı. Karamel
tepsisini bütün halinde buzluktan çıkarırsam oda ısısının etkisiyle eriyip
tekrar tepsiye yapışıyorlardı. Bu seferde yağlı kağıdı caramel&ceviz
toplarını Üçerli gruplar olacak şekilde kestim. Çikolatayı temperledim ve her
seferinde buzluktan Üçerli gruplar halinde aldığım karamelleri hızlıca batırıp
yağlı kağıt üzerin aldım. Çok hızlı çalışmak gerekiyor. Yoksa her şey her yere
yapışıyor.
Yaptığım
çikolataların üzerini süslemesem çıplak gibi kalacaklardı. Bende düşündüm
taşındım ve şekeri eritip caramel haline getirip hemen yağlı kağıdın üzerine ince
bir tabaka halinde döktüm. Zaten hemen soğuyor. Bizim evde demir bir havan var.
Soğuyunca onun sopasıyla küçük parçalar halinde kırdım ve çikolataya batırdığım
karamellerin üzerine tek tek sanki toka takar gibi yerleştirdim. Bana göre en
zevkli kısmı da bu süsleme aşamasıydı.
Eveeet buzluktan
üzerli üçerli gruplar halinde alıp, ışık hızıyla çalışıp, mutfakta resmen maraton
koşarak bütün karamelleri çikolataya batırıp tek tek süsledim ama onlar bitti
ben bittim ve mutfak da bitti. Mutfak tezgahları çikolata ve karamel parçalarıyla,
lavabonun içi çikolatalı bulaşıklarla doluydu. Dört tepsiyi ve bir sürü şeyi de
çikolata yaptım.
Ama değdi:D
Gerçekten değdi. Mükemmel oldular, harika oldular, tam hayallerimdeki gibi
oldular. Dinlendikçe birkaç gün geçince daha da güzel oldular. Şu karamellere
şekil verme aşaması daha az zahmetli olsa hergün yaparım da işte ona bir çözüm
bulmam lazım. Neyse yakında onun da bir çaresine bakmaya çalışacağım:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder