29 Ocak 2016 Cuma

BADEMLİ KARAMELLİ ÇİKOLATA


Küçükken teyzem bana yurt dışından bir çikolata getirmişti. O çikolatanın çok güzel bir tadı vardı. Bitmesin diye azar azar yemiş, çekmecemde itina ile saklamıştım. İşte aşağıda resmini gördüğünüz çikolata kendisi. Yukarıdaki resimde gördüğünüz de benim yaptıklarım. Nasıl benzemiş değil mi:D



Karamel sevdam zaten bitmediği  ve bu çikolataya benzer bir çikolata da yapmak istediğim için başladım çalışmaya. Tabi bir de şu var:  Daha önce cevizli karamelli çikolata yapmıştım ve o karamelin kıvamı biraz sıvı olduğu için çikolatayla kaplarken biraz zorlanmıştım ayrıca ben daha yemeye doyamadan bütün çikolata bitmişti.


Ben de bu seferki karamelde kendime bir hedef  belirledim: Daha koyu kıvamlı bir karamel elde edecektim..........veee tabiki böyle olmadı:) Daha koyu kıvamlı elde edeyim derken bir baktım daha sıvı bir karamel elde etmişim.Neyse efendim tarife geçelim sonra da başımdan geçenleri anlatayım.


İlk olarak bademleri fırında kavuruyoruz. Benim bademlerim tuzluydu ama bunu çok da önemsemedim. Bademleri kavurduktan ve soğuttuktan sonra kabuklarını soyabildiğim kadar soymaya çalıştım. Bademlerden sonra da karamel yapımına başladım.


Malzemeler:
- 1 su bardağı şeker
- 40 gr tereyağı
- Yarım paket(100 ml krema)
Karamelin nasıl yapılacağını karamelli&cevizli çikolata yaparken şu http://cikkolata.blogspot.com.tr/2016/01/cevizli-karamelli-cikolata.html  yazımda  ayrıntılı bir şekilde anlatmıştım. O şekilde karamel yaptım. Karamel olduktan sonra kavrulmuş ve soğumuş bademleri içine attım ve karıştırıp diktörgen tepsinin içine döktüm. Karamel&badem karışımı biraz soğuyunca buzdolabına koydum. Buzdolabında 1 gün bekledi. O bekledi ben bekledim ancak yine kesilecek kıvama gelmedi.


Evet evet bu seferki amacım da karamelleri şak şak kesip düzgün kareler elde etmekti. Ancak yine ve yeniden olmadı ;( Yani ben yine karamelleri kesemedim çünkü yağlı kağıda ayrılmamacasına yapışmışlardı ve karamelli&cevizli çikolatada olduğu gibi tatlı kaşığı yardımıyla karamelleri top top yapıp yağlı kağıt serdiğim bir tepsinin üzerine aldım ve buzdolabına koydum. Baktım buzdolabında çok katılaşacakları yok bende karamel tepsisini buzluğa attım.




Ancaak çok büyük bir artım vardı ki ben zaten daha önce bu yollardan geçmiştim. Yani karamel yağlı kağıda yapışsındı çok da bir önemi yoktu:D
Çikolatayı temperledim. Buzlukta bulunan yağlı kağıdı karamel parçaları üçerli gruplar olacak şekilde kestim. Her seferinde üçerli gruplar halinde çıkardığım karamelleri hızlıca çikolataya batırarak yağlı kağıdın üzerine aldım.

Şimdi gelelim süsleme kısmına. Cevizli&karamelli çikolatanın üzerini karamel parçalarıyla süslemiştim. Bu farklı olsun istedim. O yüzden kavurduğum bademleri birazcık iri parçalar halinde olacak şekilde kırdım. Her karamel parçasını çikolataya batırdıktan sonra üzerlerine badem parçalarını yerleştirdim. Tek tek çalışmak gerekiyor çünkü çikolata hemen donuyor. Böylece bütün tepsiyi bitirdim.


Önemli Not: Karamel parçalarını kesinlikle  buzluğa koymaktan yana değilim. Çünkü buzluktan çıkarınca oda sıcaklığının etkisiyle üzerlerinde küçük su damlacıkları olabiliyor. Bu da çikolataya batırılınca iyi olmuyor. Malum çikolata suyu sevmez. İşte bu yüzden daha koyu kıvamlı caramel yapma çalışmalarım devam edecek… Henüz pes etmiş değilim:D

Son Not: Tadı tabiki de muhteşem oldu. Karamelin akışkanlığı, kavrulmuş bademle olan uyumu mükemmel. Mutlaka deneyin. Gerçi çikolatalar ev ahalisi tarafından iki günde talan edileceklerdir ki hele benim gibi ne zaman nerden geldiğini ve ne ara çikolataları birer birer aşırdığını tespit edemediğiniz gözleri fıldır fıldır etrafta dönen bir kardeşiniz varsa( hayır hayır kendisi hiç de küçük bir çocuk değil üniversiteye gidiyor ama hala yaramaz) işiniz daha da zor olacaktır ama olsun buna değer:)










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder