25 Şubat 2016 Perşembe

BOOOL FINDIKLI BİTTER ÇİKOLATA


Bir şey üzerinde düşündükçe insanın aklına yeni fikirler geliyor. Birkaç gün üst üste çikolata yapınca gözlerimi kapatınca bile çikolata görmeye başladım resmen. Şöyle dedim fındıkları kavursam sonra rondodan geçirsem onu ganajla karıştırsam……böyle uzun uzun düşündükten sonra gözlerimi açtım. Evet kendi ufak çaplı reçetimi oluşturmuştum :) Şu anda benden mutlusu yoktu.


Bir de şu var tabii; hayalim hep dönüp dolaşıp karameli döktüğüm ve daha sonra şak şak kesip çıkaramadığım şu diktörgen küçük tepside toplanıyor. Hani ben o karamelleri şu yazımda  http://cikkolata.blogspot.com.tr/2016/01/bademli-karamelli-cikolata.html ve şu yazımda http://cikkolata.blogspot.com.tr/2016/01/cevizli-karamelli-cikolata.html belirttiğim gibi düzgün kareler halinde kesemedim ya işte bir şekilde bir şeyleri düzgün kareler halinde kesmem lazım. Yoksa içimde kalacak. O yüzden hazırlayacağım fındıklı ganajı diktörtgen küçük tepsime döküp şak şak keseceğim başka yolu yok.


Malzemeler:

-Krema

-Kuvertür Çikolata

-Fındık

-Orta boy bir tepsi

-Yağlı kağıt(Fırın kağıdı)

Şimdi şöyle bir durum var ki elektronik tartım bozuk. O yüzden kremayı ve çikolatayı mantıken hesaplayarak koydum. Mantığımız şuydu: 1 ölçü krema koyuyorsak 2 ölçü küvertur çikolata koyacağız ganaj için. O yüzden benim gibi elinizde elektronik tartınız yoksa 2 tane aynı boy kaseyi alın. 1 kase kremaya 2 kase çikolata şeklinde bir ölçü yapın. Elektronik tartısı olanlara ise hayat kolay. 100 ml kremaya 200 gr çikolata şeklinde olacak ölçümüz.



Öncelikle fındıkları yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine koyuyoruz ve 180 derecelik fırınımıza kavrulması için koyuyoruz. 10-15 dakikada genellikle kavruluyor. Ama dikkat etmek lazım. Bir anda kavrulup yanmış fındıklar elde etmek istemiyorsanız fırını ara sıra kontrol etmekte fayda var. Fırından aldığımız kavrulmuş fındıklarımızı soğumaya bırakıyoruz. Soğuma kısmını beklemek istemiyorsanız birkaç gün önceden de fındıkları kavurabilirsiniz. Kavrulmuş fındıklardan süslemek için de biraz ayırıyoruz.

Kremayı bir tencerede ısıtıyoruz ama kaynatmıyoruz. Kaynamadan önceki aşamada ocaktan alıyoruz ve üzerine kuvertür çikolatamızı döküyoruz ve çikolatamız eriyene kadar karıştırıyoruz ve ganajımızı elde ediyoruz.
Kavrulmuş ve soğumuş fındıklarımız vardı ya işte onları iyice eriyene hatta yağları çıkana kadar evimizde bulunan bir rondodan geçiriyoruz. Fındıkları nasıl bir oranda koyduğumu elektronik tartım olmadığı için maalesef  ben de bilmiyorum. Göz kararı koydum ama yaklaşık 1,5 kaseydi diye hatırlıyorum. Rondodan geçirdiğimiz fındıkları da ganajımıza ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz.

Bol fındıklı ganajımızı yağlı kağıt serdiğimiz bir tepsiye döküp düzeltiyoruz ve buzdolabına koyuyoruz. Buzdolabında sertleşince yağlı kağıttan çıkarıp düzgün kareler halinde şak şak kesiyoruz. Buzdolabında bir gün veya birkaç gün tutacaksanız biraz fazla sertleşebilir. O zaman buzdolabından çıkarıp biraz oda ısısında tutup öyle kesebilirsiniz.

Ganajımızı kestikten sonra buzdolabına kaldırıyoruz çünkü çikolatamızı temperleyeceğiz ve ganajımızın fazla vıcık vıcık olmasını istemeyiz yoksa çikolatayla kaplarken zor anlar yaşayabiliriz.

Çikolatayı temperlemeden önce kavurduğumuz ve süslemek için ayırdığımız fındıklar vardı ya işte onları iri parçalar olacak şekilde bölmeye çalışıyoruz. Fındığı tam ortadan ikiye ayırabilirsek çok güzel olur:)

Şimdi her şey tamam. Çikolatayı şurada http://cikkolata.blogspot.com.tr/2015/02/basmn-tatl-belas-cikolata-temperleme.html  anlattığım şekilde temperliyoruz ve dolaptan çıkardımız kesilmiş ganajlarımızı tek tek batırıyoruz ve üzerlerine dikkatlice fındıkları oturtuyoruz.


İştee bolll fındıklı çikolatamız hazır. Evet evet bu sefer tam hayallerimdeki gibi oldu :D Tepsiden çıkarıp şak şak kestim. Yok böyle bir rahatlık gerçekten. Karamelleri kare kare kesicem diye ne paralamıştım kendimi yahu;( En azından bu yüzümü kara çıkartmadı. Tadı nasıl derseniz, bol fındıkseverseniz ve farklı bir tat arıyorsanız deneyin derim:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder