25 Mart 2015 Çarşamba

Ne güzel şeysin sen: KAKAO 3

Eveet geldik kakao çekirdeklerimizin serüveninin sonuna.Şimdi kakao çekirdeklerimizin nasıl kuvertür çikolataya dönüştüğünü göreceğiz ve hikayemizi mutlu sonla bitireceğiz.


İşleme tesisine getirilen kakao çekirdekleri taşlardan, tozlardan vs temizleniyor ve kızarma işlemine tabi tutuldukları dönen fırınlara taşınıyorlar. Kızartma işlemi sayesinde kakao çekirdeğinin etrafındaki kabuk kırılarak kolayca çıkıyor.Daha sonra çekirdekler kavruluyorlar.



Kavurma işleminden sonra da öğütme işlemi yapılıyor.Son olarak da yoğurma işlemi uygulanıyor. Conch adı verilen bir makinede saatlerce yoğrulma işlemi gerçekleştikten sonra kakao kitlesini sıvı hale getirmek için kakao yağı ve soya lesitini ekleniyor. 

      


Kuvertür çikolata kakao şurubumuza çeşitli eklemeler yapılarak oluşturuluyor:
BİTTER Çikolata: Kakao şurubu-kakao yağı ve şeker
SÜTLÜ Çikolata: Kakao şurubu-kakaoyağı-süt tozu ve şeker
BEYAZ Çikolata: Kakao yağı-süt ve şeker

               

                                                 

Kakaonun meydana gelmesini anlatan bu grafikleri kim yaptıysa gerçekten iyi iş çıkarmış.Herşeyi özetleyivermiş :)     


Bu video muhteşem :D Kakao tarımını adım adım anlatmış. Çuvalları metal bir şeyle delip kakao çekirdeklerini almalarındaki amaç kakao çekirdeklerinin kalitesine bakmak
Videonun başında da kakao çekirdeklerinin nasıl pul kuvertüre dönüştüğünü kısaca gösteriyor.

Kakao çekirdeklerinin de aynı kahve çekirdekleri gibi yetiştikleri yöreye ve iklim şartlarına vs. göre kaliteleri değişiyor. Videonun devamında uzmanlar kakao çekirdeklerini kalitelerine göre sınıflandırıyorlar.

Videonun başında ve sonlarına doğru görünen, kakao çekirdekleri ortadan ikiye ayırmaya yarayan bir alet var. Tek kelimeyle bayıldım hemen bir tane bulmalıyım:) Kakao çekirdeklerini böyle ayırarak kalitesine bakıyorlar.


Yaa gördünüz mü dostlarım… Bir kakao ne zahmetlerle yetişiyor. Bu nedenle bir çikolata o kadar ucuz değildir. Çok ucuzsa zaten o çikolata değildir ya da firmanın sahibi herkesin çikolata yemesini isteyen bir hayırseverdir :)


*Bilgiler Çikolata(Denis Buosi&Nicoletta Negri) kitabından alınmıştır.
*Resimler Pinterest sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder