16 Mart 2015 Pazartesi

ROCHERS

Rochers genellikle file fındık veya bademle yapılan çikolatanın tadının daha yoğun hissedildiği bir çikolata türü bence. Çünkü içinde krema yok veya ekstra eklenen başka bir şey yok. Sadece kuruyemişler ve çikolata.


Rochers yanlış hatırlamıyorsam  Fransızcada kayalar manasına geliyor. Gerçekten de çikolatayı kaşık yardımıyla rastgele döktüğümüz için çikolata parçalarının her biri küçük küçük kayaları andırıyor. File badem veya file fındıkla yapıldığında bu daha çok belli oluyor.

Eskiden bu çikolatayı file fındık/badem kullanarak yapıyordum. Ancak daha sonra bütün fındık/bademle yapmaya başladım. Sanırım bütün olunca daha çok hoşuma gidiyor. Aşağıdaki resimlerde de file bademle yapılmış bir rocher var.






1.Öncelikle fırını 200 derecede ısıtmaya başlıyoruz.Fındıkları veya başka bir çeşit kuruyemişi kavurmamız gerekiyor. Ben rocher yaparken genelde fırında kavuruyorum. Fırında kavurmadan önce de fındıkları biraz ıslatıyorum. Orta boy bir kasenin içine su koyup içine yaklaşık 1,5 yemek kaşığı pudra şekeri koyuyorum(normal şeker de olur) ve eriyene kadar karıştırıyorum.

2.Daha sonra fındıkları bu suyun içine atıyorum ve bütün fındıkları ıslatıyorum.  Fırın kağıdı yaydığım tepsinin içine ıslattığım fındıkları tepsiye diziyorum ve tepsiyi fırına koyuyorum . Fındıkların tepsiye konulurken çok sulu olmaması gerekiyor.

Fırına koyduğum fındıkları kendi hallerine bırakmıyorum ve üstleri biraz kızarınca alt üst ediyorum ve bu şekilde ara sıra karıştırıyorum. Böylece fındıkların her tarafı kavruluyor. Dikkat etmek lazım çünkü bir anda yanabilirler.

Fındıkların renkleri daha koyu bir hal aldığı zaman fındıklarımız kavrulmuş demektir. Fındıklar şekerli suyla ıslatılıp öyle kavrulunca hem kıtır kıtır oluyorlar hem de şeker sayesinde hafif karamelize oluyorlar. Tabi ben bunu kendim akıl etmedim. Kursa gittiğim yerde öyle göstermişlerdi. Ama el yapımı çikolata yapan yerlerden rocher aldığımda kuruyemişleri kavurmadıklarını gördüm. Bence kavrulunca daha hoş oluyorlar. Tercih meselesi tabii.

İlla şekerli suyla kavurmak zorunda değilsiniz. Bir de fırında değil de tavada da kavurabilirsiniz. 

3.Kuruyemişleri kavurduktan sonra tepsinin üzerinde kendi hallerinde soğumaya bırakıyorum. Böylece kendi kendilerine soğuyorlar ve kıtır kıtır oluyorlar. Kuruyemişler soğurken ben de çikolatayı tempeliyorum. Temperleme işlemi tamamlanınca soğuyan fındıkları çikolatayla karıştırıyorum ve iki tatlı kaşığının yardımıyla yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyorum.

Rocherlarımız hazır :) Trüfe kıyasla daha çabuk hazırlanan bir çikolata . Kavrulmuş yemişlerin çikolatayla birleşmesi çok güzel aromalı bir tad veriyor. Tercihinize göre kavurduğunuz kuruyemişin içine üzüm ilave ederek de çikolatayı yapabilirsiniz.Üzüm de badem veya fındıkla beraber çok güzel oluyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder