10 Mart 2015 Salı

ÖZSÜT EL YAPIMI ÇİKOLATA

El yapımı çikolata yapan butik çikolatacılar gördüğümde istemsiz olarak vitrinlerine yapıştığımı daha önce söylemiştim. Bu nedenle karşıma el yapımı çikolata yapan bir yer çıktığında – ki çok fazla çıkmıyor – hemen az da olsa almaya çalışıyorum ve eve gelip onları bıçakla ortadan ikiye ayırıp bir profesör edasıyla incelemeye başlıyorum :) İç dolgusu nelerden yapılmış, çikolatasının tadı nasıl, ben bunu nasıl yapabilirim falan filan diye kafa yoruyorum. Gerçekten çok işe yarıyor ve  insanın ufku genişliyor.


Bugüne kadar yediğim el yapımı çikolatalar arasından en beğendiklerim Özsütünkiler oldu. Bu sonucu hiç tahmin etmemiştim. Çünkü  bana göre  Özsüt pasta yapardı. Bu yüzden sadece çikolata yapan butiklere göre onunkileri daha az beğeneceğimi düşünmüştüm. Neden daha çok beğendiğime gelince: 
   1. El yapımı çikolata üreten diğer yerlere göre daha az yağlılar
        2. Çikolataların içindeki dolguların şekeri tam kıvamında.
        3. Son olarak tabi ki VALRHONA. Özsüt çikolatalarını yaparken dünyaca ünlü bir Fransız olan Valrhona çikolatalarını kullanıyor. Nette yazana göre Valrhona çikolatalarının en büyük özelliği üretimde kullandığı kakao çekirdeklerini bir başka firmadan değil, direk olarak Venezuella’daki kendi çiftliklerinde ürettiği kakao çekirdeklerinden elde etmesiymiş. Ne diyim çok iyi yapmışlar valla :) Çikolatalarının tadı gayet güzel.


Şimdi gelelim benim denediğim çikolata çeşitlerine:

Bitter Çikolatalı Trüf: Bitter olması nedeniyle çok tatlı değil. Yani benim gibi bir bittersever için ideal. Dışındaki kakao katmanı beni biraz rahatsız etse de iç dolgusu durumu kurtarıyor. Sonuç: Tadı gayet yerinde veee sınıfı geçti.



Sütlü Karamelli Ballı Çikolata: Sütlü olması nedeniyle zaten birazcık tatlı olan çikolata ballı ve karamelli dolgu sayesinde birazcık daha tatlı hale gelmiş. Ama bu öyle ayy içim kıyıldı,bayıldı aşamasında değil bence. Aksine ben iç dolgusunu enteresan buldum ve sevdim. Tabi benim eskiden bir sütlüsever olduğumu da unutmamak lazım :) Bu nedenle katıksız bitterseverler için çok tatlı olabilir. Nitekim benim gibi sonradan olma bir bittersever için bile birazcık tatlı.





Hindistan Cevizli Çikolata: İşteee benim favorim. On üzerinden on, yıldızlı pekiyi veriyorum bu çikolataya. Ki ben beyaz çikolataya çikolata demem, gördüğüm zaman burun kıvırırım o kadar yani. Ama bu çikolata ayrı bişey olmuş. Bi kere Hindistan cevizli iç dolgusu bir harika. İnsanın içini kıymıyor. Hindistan ceviziyle beyaz çikolatanın uyumu çok güzel olmuş.Böyle yedikçe yiyesi geliyor insanın. Hani Hindistan cevizli Raffaello var ya onu seviyorsanız  ve Hindistan cevizini de seviyorsanız bu çikolatayı mutlaka deneyin derim. Çünkü bu ondan daha güzel.




Bademli Fındıklı Fıstıklı Sütlü Çikolata: Sütlü çikolata olması nedeniyle biraz tatlı gelse de bunu da seviyorum (zaten genelde hep severim:). Şekli çok hoşuma gidiyor. Böyle kabuğuna çekilmiş kaplumbağa gibi. Çerezler sütlü çikolatanın tatlılığını biraz almış.




Daha fazla çeşitleri de var ancak benim denediğim bu kadar. Nette kilosunun 100 tl olduğu yazıyor. Ama illaki gidip ver bana ordan bir kilo çikolata demek zorunda değilsiniz. Mesela ben hep tane tane alıyorum. Hatta bir keresinde sadece iki tane almıştım.

Bu denemede 7 tane çikolata aldım ve 11,5 tl verdim. Ha iki tane aldığımda ne oldu derseniz kasadaki amca tartmaya bile gerek görmedi ve 1,5 tlde anlaştık:)

Sonuç olarak denemeye değer, mideniz bayram eder. Özsüt’ün çikolata ustaları kimse onları da tebrik ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder