El yapımı çikolata yapan butik çikolatacılar
gördüğümde istemsiz olarak vitrinlerine yapıştığımı daha önce söylemiştim. Bu
nedenle karşıma el yapımı çikolata yapan bir yer çıktığında – ki çok fazla
çıkmıyor – hemen az da olsa almaya çalışıyorum ve eve gelip onları bıçakla
ortadan ikiye ayırıp bir profesör edasıyla incelemeye başlıyorum :) İç dolgusu
nelerden yapılmış, çikolatasının tadı nasıl, ben bunu nasıl yapabilirim falan
filan diye kafa yoruyorum. Gerçekten çok işe yarıyor ve insanın ufku genişliyor.
Bugüne kadar yediğim el yapımı çikolatalar arasından
en beğendiklerim Özsütünkiler oldu. Bu sonucu hiç tahmin etmemiştim. Çünkü bana göre
Özsüt pasta yapardı. Bu yüzden sadece çikolata yapan butiklere göre
onunkileri daha az beğeneceğimi düşünmüştüm. Neden daha çok beğendiğime
gelince:
1. El
yapımı çikolata üreten diğer yerlere göre daha az yağlılar
2. Çikolataların
içindeki dolguların şekeri tam kıvamında.
3. Son
olarak tabi ki VALRHONA. Özsüt çikolatalarını yaparken dünyaca ünlü bir Fransız
olan Valrhona çikolatalarını kullanıyor. Nette yazana göre Valrhona çikolatalarının en büyük özelliği
üretimde kullandığı kakao çekirdeklerini bir başka firmadan değil, direk olarak
Venezuella’daki kendi çiftliklerinde ürettiği kakao çekirdeklerinden elde
etmesiymiş. Ne diyim çok iyi yapmışlar valla :) Çikolatalarının tadı gayet
güzel.
Şimdi gelelim benim denediğim çikolata çeşitlerine:
Bitter
Çikolatalı Trüf: Bitter olması nedeniyle çok tatlı
değil. Yani benim gibi bir bittersever için ideal. Dışındaki kakao katmanı beni
biraz rahatsız etse de iç dolgusu durumu kurtarıyor. Sonuç: Tadı gayet yerinde
veee sınıfı geçti.
Sütlü
Karamelli Ballı Çikolata: Sütlü olması nedeniyle zaten
birazcık tatlı olan çikolata ballı ve karamelli dolgu sayesinde birazcık daha
tatlı hale gelmiş. Ama bu öyle ayy içim kıyıldı,bayıldı aşamasında değil bence.
Aksine ben iç dolgusunu enteresan buldum ve sevdim. Tabi benim eskiden bir
sütlüsever olduğumu da unutmamak lazım :) Bu nedenle katıksız bitterseverler
için çok tatlı olabilir. Nitekim benim gibi sonradan olma bir bittersever için
bile birazcık tatlı.
Hindistan
Cevizli Çikolata: İşteee benim favorim. On üzerinden on,
yıldızlı pekiyi veriyorum bu çikolataya. Ki ben beyaz çikolataya çikolata
demem, gördüğüm zaman burun kıvırırım o kadar yani. Ama bu çikolata ayrı bişey
olmuş. Bi kere Hindistan cevizli iç dolgusu bir harika. İnsanın içini kıymıyor.
Hindistan ceviziyle beyaz çikolatanın uyumu çok güzel olmuş.Böyle yedikçe
yiyesi geliyor insanın. Hani Hindistan cevizli Raffaello var ya onu
seviyorsanız ve Hindistan cevizini de
seviyorsanız bu çikolatayı mutlaka deneyin derim. Çünkü bu ondan daha güzel.
Bademli
Fındıklı Fıstıklı Sütlü Çikolata: Sütlü çikolata olması
nedeniyle biraz tatlı gelse de bunu da seviyorum (zaten genelde hep severim:).
Şekli çok hoşuma gidiyor. Böyle kabuğuna çekilmiş kaplumbağa gibi. Çerezler
sütlü çikolatanın tatlılığını biraz almış.
Daha fazla çeşitleri de var ancak benim denediğim bu
kadar. Nette kilosunun 100 tl olduğu yazıyor. Ama illaki gidip ver bana ordan
bir kilo çikolata demek zorunda değilsiniz. Mesela ben hep tane tane alıyorum.
Hatta bir keresinde sadece iki tane almıştım.
Bu denemede 7 tane çikolata aldım ve 11,5 tl verdim. Ha iki tane aldığımda ne oldu derseniz kasadaki amca
tartmaya bile gerek görmedi ve 1,5 tlde anlaştık:)
Sonuç olarak denemeye değer, mideniz bayram eder.
Özsüt’ün çikolata ustaları kimse onları da tebrik ediyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder