13 Mart 2016 Pazar

KARAMELLİ BİSKÜVİLİ ÇİKOLATA

Twix reklamlarını bilmeyenimiz yoktur herhalde. Sağ twix sol twix derken reklamda bisküvinin üzerine karameli yavaş yavaş dökerler, ardından da bir güzel çikolatayla kaplarlar İnsanın canı çeker, rüyalarına karameller girer falan. İşte ne zaman twix reklamını görsem “bu evde de yapılır yahu” diye geçirirdim içimden.


Sonunda “yapılıyormuş, hatta çok da lezzetli oluyormuş” diyebileceğim, çünkü deneme fırsatı buldum. Şunu belirtmek isterim ki hazır petibör bisküvi kullandım ama bisküvisini kendimiz yapsak daha güzel olur bence. Biraz kıtır biraz da miss gibi tereyağı kokan bir bisküvi yapmam lazım bu çikolatanın altına. Tabi önce bir bisküvi tarifi bulmam gerekecek :)
Malzemeler:
-Pötibör bisküvi
-Karamel( 1 bardak toz şeker / 40 gr tereyağı / 4 kaşık krema)
-Bitter Kuvertür Çikolata

Öncelikle bisküvileri dikkatlice tam ortadan ikiye bölüyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. Daha sonra karameli hazırlamaya başlıyoruz. Nasıl karamel hazırlanacağını şurada http://cikkolata.blogspot.com.tr/2016/01/cevizli-karamelli-cikolata.html ayrıntılı bir şekilde anlattım. Burada verdiğim ölçüyü kullanarak linkte verdiğim şekilde karameli yapabilirsiniz.


Yukardaki linkte ayrıntılı bir şekilde karamel yapımını bulabilirsiniz ancak özetlemem gerekirse tereyağı ve krema oda sıcaklığında olsun. Yani karameli yapmadan birkaç saat önce malzemeleri buzdolabından çıkarın. Şekeri mümkünse metal bir tencereye dökün ve kısık ateşte eritin. Hepsi aynı anda erimiyor. Bu nedenle kenarları eriyip tatlı turuncu bir renk alınca eriyen kısımları erimeyenlerin kısımların üzerine akıtacak şekilde tencereyi çevire çevire şekeri tamamen eritiyorum. Şekerin tamamen erimesi çok önemli. Yoksa karameli yerken ağza pütür pütür şeker geliyor ve hoş olmuyor.


Şeker tamamen eriyince oda sıcaklığındaki tereyağını azar azar ekleyin ve hızlıca karıştırın. Tereyağı tamamen şekerle bütünleşince de kremayı ekleyin ve iyice karıştırın. Ben bu karıştırma tereyağını ve kremayı şekere ekleyip karıştırırken tencereyi ocağın üzerinden alıyorum çünkü şekerin yanma riski var. Zaten tencere çok sıcak olduğu için onun sıcaklığı yetiyor. Ancak kremayı ekledikten sonra hafif pütürlük sezerseniz tencereyi kısık ateşin üzerine oturtup hızlıca karıştırmanız yeterli olacaktır.


Karameli yapınca tencereden başka bir kaba döküp (cam veya porselen olması tercihim) soğumaya bırakıyoruz. Çünkü karamel ilk yapıldığında biraz sıvı oluyor. Zaman geçince kıvamı koyulaşıyor. Benim acelem olduğu için buzdolabına koydum karameli ve ara sıra çıkartıp karıştırıp kıvamını kontrol ettim. Amacım bisküvilerin üzerine dökünce yayılmayan bir karamel kıvamı elde etmekti ancak sabırsızlığımdan ötürü ilk tepside bunu başaramadım. İkinci tepside ise karamelin kıvamı iyice oturmuştu ve reçel sürer gibi bisküvilerin üzerine karameli tek tek sürdüm.


Karamel dinlenirken çikolatayı temperlemeye başladım. Şurada http://cikkolata.blogspot.com.tr/2015/02/basmn-tatl-belas-cikolata-temperleme.html anlattığım şekilde çikolatayı temperleyebirsiniz. Çikolatamız temperlenip hazır olduğunda bisküvilerin üzerine kıvamı koyulaşmış ve bisküvilerin üzerinde duracak hale gelmiş karamelleri tatlı kaşığı yardımıyla koyuyoruz. Resimlerde gördüğünüz gibi ben ilk tepside kıvam biraz sıvıyken koydum karamelleri bu yüzden biraz yayıldılar.


En iyisi ne biliyor musunuz? Bir gün beklemek. Hakkaten benim gibi harcamayın kendinizi de karameli bir gün önceden yapıp oda sıcaklığında dinlenMeye bırakın, çok rahat edersiniz :D Bunu nerden biliyorum, bir dün sonra karamellerin kolyalıkla yağlı kağıttan çıktığını gördüm de ordan biliyorum. Halbuki bir gün önce yağlı kağıda sımsıkı yapışmışlardı. Neyse öyle işte. Bir gün önce karameli yapamayacağım ayy gelemem ben öyle şeylere diyorsanız o zaman da karameli en az kırk beş dakika dinlendirin derim.

Karamelleri bisküvilerin üzerine sürdükten sonra temperlenmiş çikolatayı tatlı kaşığı yardımıyla az bir miktar döküyoruz ve bütün karameli çikolatayla kaplıyoruz. Çikolata miktarı size kalmış. İsterseniz üzerine ince bir katman sürün isterseniz kalın bir katman.


Çikolata iyi temperlenmişse işiniz çok kolay. Birkaç dakika içinde çikolata donuyor ve karamelli bisküli şahaneleriniz hazır oluyor:))



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder