Sonunda “yapılıyormuş, hatta çok da lezzetli
oluyormuş” diyebileceğim, çünkü deneme fırsatı buldum. Şunu belirtmek isterim
ki hazır petibör bisküvi kullandım ama bisküvisini kendimiz yapsak daha güzel
olur bence. Biraz kıtır biraz da miss gibi tereyağı kokan bir bisküvi yapmam
lazım bu çikolatanın altına. Tabi önce bir bisküvi tarifi bulmam gerekecek :)
Malzemeler:
-Pötibör bisküvi
-Karamel( 1 bardak toz şeker / 40 gr tereyağı / 4
kaşık krema)
-Bitter Kuvertür Çikolata
Öncelikle bisküvileri dikkatlice tam ortadan ikiye
bölüyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. Daha sonra karameli
hazırlamaya başlıyoruz. Nasıl karamel hazırlanacağını şurada http://cikkolata.blogspot.com.tr/2016/01/cevizli-karamelli-cikolata.html
ayrıntılı bir şekilde anlattım. Burada verdiğim ölçüyü kullanarak linkte
verdiğim şekilde karameli yapabilirsiniz.
Yukardaki linkte ayrıntılı bir şekilde karamel yapımını bulabilirsiniz
ancak özetlemem gerekirse tereyağı ve krema oda sıcaklığında olsun. Yani
karameli yapmadan birkaç saat önce malzemeleri buzdolabından çıkarın. Şekeri
mümkünse metal bir tencereye dökün ve kısık ateşte eritin. Hepsi aynı anda
erimiyor. Bu nedenle kenarları eriyip tatlı turuncu bir renk alınca eriyen
kısımları erimeyenlerin kısımların üzerine akıtacak şekilde tencereyi çevire
çevire şekeri tamamen eritiyorum. Şekerin tamamen erimesi çok önemli. Yoksa
karameli yerken ağza pütür pütür şeker geliyor ve hoş olmuyor.
Şeker tamamen eriyince oda sıcaklığındaki tereyağını
azar azar ekleyin ve hızlıca karıştırın. Tereyağı tamamen şekerle bütünleşince
de kremayı ekleyin ve iyice karıştırın. Ben bu karıştırma tereyağını ve kremayı
şekere ekleyip karıştırırken tencereyi ocağın üzerinden alıyorum çünkü şekerin
yanma riski var. Zaten tencere çok sıcak olduğu için onun sıcaklığı yetiyor.
Ancak kremayı ekledikten sonra hafif pütürlük sezerseniz tencereyi kısık ateşin
üzerine oturtup hızlıca karıştırmanız yeterli olacaktır.
Karameli yapınca tencereden başka bir kaba döküp (cam
veya porselen olması tercihim) soğumaya bırakıyoruz. Çünkü karamel ilk
yapıldığında biraz sıvı oluyor. Zaman geçince kıvamı koyulaşıyor. Benim acelem
olduğu için buzdolabına koydum karameli ve ara sıra çıkartıp karıştırıp
kıvamını kontrol ettim. Amacım bisküvilerin üzerine dökünce yayılmayan bir
karamel kıvamı elde etmekti ancak sabırsızlığımdan ötürü ilk tepside bunu
başaramadım. İkinci tepside ise karamelin kıvamı iyice oturmuştu ve reçel sürer
gibi bisküvilerin üzerine karameli tek tek sürdüm.
Karamel dinlenirken çikolatayı temperlemeye başladım. Şurada http://cikkolata.blogspot.com.tr/2015/02/basmn-tatl-belas-cikolata-temperleme.html anlattığım şekilde
çikolatayı temperleyebirsiniz. Çikolatamız temperlenip hazır olduğunda
bisküvilerin üzerine kıvamı koyulaşmış ve bisküvilerin üzerinde duracak hale
gelmiş karamelleri tatlı kaşığı yardımıyla koyuyoruz. Resimlerde gördüğünüz
gibi ben ilk tepside kıvam biraz sıvıyken koydum karamelleri bu yüzden biraz
yayıldılar.
En iyisi ne biliyor musunuz? Bir gün beklemek.
Hakkaten benim gibi harcamayın kendinizi de karameli bir gün önceden yapıp oda
sıcaklığında dinlenMeye bırakın, çok rahat edersiniz :D Bunu nerden biliyorum,
bir dün sonra karamellerin kolyalıkla yağlı kağıttan çıktığını gördüm de ordan
biliyorum. Halbuki bir gün önce yağlı kağıda sımsıkı yapışmışlardı. Neyse öyle
işte. Bir gün önce karameli yapamayacağım ayy gelemem ben öyle şeylere
diyorsanız o zaman da karameli en az kırk beş dakika dinlendirin derim.
Karamelleri bisküvilerin üzerine sürdükten sonra temperlenmiş çikolatayı
tatlı kaşığı yardımıyla az bir miktar döküyoruz ve bütün karameli çikolatayla
kaplıyoruz. Çikolata miktarı size kalmış. İsterseniz üzerine ince bir katman
sürün isterseniz kalın bir katman.
Çikolata iyi temperlenmişse işiniz çok kolay. Birkaç dakika içinde
çikolata donuyor ve karamelli bisküli şahaneleriniz hazır oluyor:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder